Nu Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat doet een Co2 meter?

Wat doet een Co2 meter?

De toename van kooldioxide (CO2) in de atmosfeer is in de meeste landen een grote bron van zorg geworden. De jaarlijkse toename van CO2 in de atmosfeer gedurende de laatste 60 jaar is bijna 100 keer sneller dan eerdere natuurlijke toenames.

De grootste last van de toegenomen CO2 concentreert zich in stedelijke gebieden als gevolg van de voortschrijdende industrialisatie. Maar verstedelijking heeft ook geleid tot verhoogde CO2-niveaus in huizen als gevolg van een gebrek aan ventilatie, wat leidt tot grote gezondheidsproblemen.

Als gevolg hiervan zijn Co2 meters de laatste tijd zeer populair geworden, omdat ze effectief detecteren en een waarschuwing geven wanneer het CO2-niveau een bepaalde drempel overschrijdt. Deze sensoren worden ook gebruikt in commerciële omgevingen of in serres.

Meerdere functies

Het hoofddoel van een Co2 meter is het effectief bewaken van CO2-niveaus met korte tussenpozen. Daarnaast bewaken de meeste Co2 meters ook de relatieve vochtigheid en temperatuur van uw omgeving, dus overweeg een sensor met meerdere functies om meer waar voor uw geld te krijgen.

Gegevenslogger

In veel Co2 meters vindt u dataloggers die de gegevens tot een week of zelfs langer bijhouden om u een grondiger overzicht te geven. U kunt die gegevens ook downloaden op uw andere apparaten. Vergeet niet dat dit geen functie is die geld kost; daarom vindt u het ook in sommige betaalbare sensoren.

Meetbereik

Elke Co2 meter heeft een meetbereik dat varieert van 0 tot 5.000 ppm – 9.999 ppm. Hoe hoger het bereik, hoe meer informatie u kunt verzamelen.

Alarm

Co2 meters zijn er niet alleen om het CO2-niveau te bewaken, maar ook om te alarmeren wanneer de omstandigheden niet veilig zijn. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen die u in een CO2 meter kunt vinden. De meeste van de alarmsystemen zijn gewoon LED, terwijl sommige hoorbare alarmen zijn die piepende of zoemende geluiden maken. De drempel voor alarmsystemen ligt meestal tussen 1.000 – 1.500 ppm.

Handig in gebruik

U zult een CO2-sensor willen die handig is in het gebruik, afhankelijk van uw specifieke behoeften. Sommige mensen hebben alleen een sensor voor thuis nodig met basisfuncties, terwijl anderen hem misschien gebruiken voor hun winkels of kassen en wat meer functies zoals gegevensregistratie nodig hebben.

Vaak gestelde vragen

Hoe nauwkeurig zijn de beste Co2 meters?

De nauwkeurigheid hangt sterk af van welke Co2 meter u gebruikt, maar de fabrikant geeft altijd een gespecificeerde waarde op. De sensoren die gebruik maken van niet-dispersieve infraroodtechnologie hebben een nauwkeurigheid van ±40 ppm tot ±100 ppm, ±3%.

Wat is het normale CO2-niveau voor een goede binnenluchtkwaliteit?

CO2-niveaus tussen 800 en 1.200 ppm kunnen als goed worden beschouwd voor binnenshuis, terwijl alles tussen 1.200 en 1.500 op de meeste plaatsen voldoende is. Maar als het ppm boven de 1.500 komt, is dat geen goed teken. De ingebouwde alarmen van de meeste Co2 meters gaan af bij dit CO2-niveau.

Tot slot

Co2 meters kunnen levensreddend zijn als ze op de juiste manier worden gebruikt. Het is erg moeilijk te voorspellen wanneer het CO2-niveau in uw huis te hoog wordt zonder een instrument, maar een Co2 meter zorgt hiervoor door u te waarschuwen wanneer dit gebeurt. Co2 meters zijn tijdelijke oplossingen, maar natuurlijke ventilatie in uw huis is wat u zou moeten nastreven om te zorgen voor eventuele overtollige CO2 in uw huis of vestiging.