Nu Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Tips voor het kiezen van de beste hondenbakken

Een kom is maar een kom, toch? Helaas is dat niet het geval. De voerbak van jouw huisdier is een cruciaal product, omdat hij of zij er zijn of haar hele leven lang meerdere keren per dag uit zal eten en drinken. Het is duidelijk dat de gezondheid van je huisdier in gevaar kan komen als je de verkeerde voerbak koopt, maar wat maakt de beste voerbak voor jouw hond?

Het materiaal is belangrijk

De meeste voerbakken voor honden huisdieren zijn gemaakt van plastic, keramiek of roestvrij staal.

Plastic

Deskundigen zijn het erover eens dat plastic de slechtste optie is die je kunt kiezen. Sommige soorten plastic bevatten chemicaliën die hormonen lijken na te bootsen, en als ze worden ingeslikt, kunnen ze de hormoonhuishouding van het dier verstoren, wat kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen voor de gezondheid. Bovendien maakt plastic diepe krassen die bacteriën kunnen herbergen en bijna onmogelijk schoon te maken zijn. Veel huisdieren die uit plastic voerbakken eten, krijgen last van kinine en irritatie rond de snuit. Als dit gebeurt, is het eerste wat dierenartsen aanraden: gooi je plastic voerbakken weg! Bespaar jezelf de moeite en het risico door het volledig te vermijden.

Keramisch

Keramiek is over het algemeen beter dan plastic, maar heeft zijn eigen problemen. Keramiek is relatief zwaar in vergelijking met andere materialen, wat voor sommigen een probleem kan zijn. Het is ook veel minder duurzaam. Eén val of stoot kan de keramische kom doen barsten, breken of verbrijzelen, waardoor hij niet langer veilig is voor gebruik. De glazuren die gebruikt worden om keramiek te coaten bevatten van oudsher lood, een zeer giftig en gevaarlijk zwaar metaal. Jammer genoeg is lood nog steeds niet uit alle keramische glazuren verwijderd. Toch kan keramiek voor sommigen een redelijke optie zijn. Als je een hondenbak van keramiek wilt, zorg er dan voor dat er duidelijk op staat dat het gemaakt is met een loodvrij glazuur. Houd er ook rekening mee dat keramiek alleen schoon kan worden gehouden als de coating intact blijft. Als je een scheur of barst in de coating ziet, is het tijd om die kom te vervangen!

Roestvrij staal

Vrijwel iedereen is het erover eens dat roestvrij staal de beste optie is voor voerbakken voor huisdieren. Het is zeer duurzaam (barst of breekt niet als het valt), relatief licht en gemakkelijk te dragen, en gemakkelijk schoon te maken. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat roestvrij staal een zeer algemene term is, net zoals biefstuk een algemene term is, en het is verstandig om te weten of je filet mignon of flank steak krijgt. Hier is waar je op moet letten.

 

Kies voor kwaliteit

Er zijn talloze soorten roestvast staal en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen – plaatsen waar het goed presteert en plaatsen waar het beter niet kan worden gebruikt. Het meest gebruikte type roestvast staal in voedselgerelateerde toepassingen is type 304 roestvast staal (ook wel 18/8 roestvast staal genoemd). Sommige fabrikanten proberen hun kosten te drukken door minder hoogwaardig roestvrij staal te gebruiken. Deze goedkopere producten kunnen op korte termijn goed zijn voor je portemonnee, maar zullen op lange termijn waarschijnlijk niet goed zijn voor jouw of je huisdier. Veel fabrikanten maken niet meteen bekend welke kwaliteit roestvrij staal ze gebruiken. Dit is een duidelijk teken dat ze waarschijnlijk een inferieure kwaliteit gebruiken. Koop nooit een product van roestvrij staal zonder te weten van welke kwaliteit het gemaakt is!

Wees achterdochtig

Vermijd roestvrijstalen kommen die niet vaatwasmachinebestendig zijn of waarop iets staat als uitsluitend voor gebruik door huisdieren. Dit zijn duidelijke aanwijzingen dat er inferieure materialen worden gebruikt. Er is geen goede reden waarom een voerbak voor huisdieren niet ook veilig zou zijn voor mensen.

Controleer de kwaliteitsnormen

Niemand voegt expres lood toe aan roestvrij staal. Niemand voegt expres radioactief metaal toe aan roestvrij staal. Toch zijn er al voorbeelden van deze verontreinigingen opgedoken in de winkelschappen. Dit zijn geen theoretische risico’s meer. De beste voerbakken voor honden zijn afkomstig van bedrijven die genoeg belang hechten aan de gezondheid van je huisdier om ze daadwerkelijk te testen op mogelijke verontreinigingen.

Alles op een rijtje

Kortom, de beste voerbakken voor honden zijn gemaakt van roestvrij staal, niet van plastic of keramiek. Maar niet alle roestvrijstalen voerbakken zijn gelijk. Het is belangrijk om de exacte kwaliteit van het roestvrij staal te kennen en te weten of er voldoende tests zijn uitgevoerd om te garanderen dat het roestvrij staal niet per ongeluk wordt verontreinigd met schadelijke stoffen. Is je hond een onrustige eter? Haal dan een anti-schrokbak.