Nu Gezond
Image default
Onderwijs

Techniek in de basisschool, maak er een activiteitendag van!

Een activiteitendag vol techniek? Het kan in jouw school!

Wil je eens een andere activiteitendag dan een traditionele sportdag of een bezoek aan de dierentuin? Wil je voor een keer niet de fysieke, maar wel de mentale en intelligente vaardigheden van je leerlingen laten werken? Een activiteitendag organiseren in het teken van techniek is dan een must. Beweren sommige leerlingen dat ze niet technisch aangelegd zijn? Dan is het voor jou als schoolhoofd een uitdaging om ze toch een onvergetelijke en leerrijke dag te bezorgen. Ontdek hier hoe je deze dag invult met heel wat activiteiten rond techniek.

Wat zet je op het programma?

Techniek is een ruim begrip. Een techniekles basisschool kan heel eenvoudig zijn, maar kan ook gaan over een ingewikkelde materie. Maar wees gerust, de docenten van de workshops passen de inhoud aan aan het niveau van de leerlingen. Ze bespreken ook van tevoren met jou wat je precies op je programma wil plaatsen. Een paar voorbeelden van technische workshops zijn: tekenen met 3D-pen, een stroomlab, een kinetisch lab of het maken van een eigen robotje. Totaal andere domeinen zijn dan bijvoorbeeld het maken van versiering door middel van recyclemateriaal, het maken van textielcollages of zelf verf maken. Hoe diverser het aanbod, hoe toegankelijker de activiteitendag wordt voor je leerlingen.

Een tentoonstelling in je school? Het kan!

Je leerlingen produceren heel wat moois en interessants tijdens een technische workshop. Wil je al deze creaties niet zomaar wegdoen, maar wil je ze tonen aan de buitenwereld? Dan organiseer je gewoon een tentoonstelling in je school. Laat je leerlingen uitnodigingen en affiches maken (met de geleerde tekentechnieken), laat ze een lokaal inrichten en kleur geven (met eigengemaakte decors en eigengemaakte verf) en stel de creaties tentoon. Ouders en familie mogen mee beleven hoe je leerlingen technische vaardigheden hebben geleerd. Tijdens heel deze opzet leren je kinderen hoe ze iets moeten organiseren, hoe ze moeten onderhandelen en overleggen en hoe ze in groep moeten werken. Wat misschien begon bij een eenvoudige tekenles, mondt nu uit in een heuse kunsttentoonstelling. Je leerlingen leren heel wat bij en je school trekt meteen de aandacht die ze verdient!

https://grotebroer.com